Gyakori kérdések - UTIPRO® plus


1. Milyen gélt tartalmaz az UTIPRO PLUS®?

Az UTIPRO PLUS® állati (sertés) eredetű zselatint tartalmaz. Szeretnénk megemlíteni, hogy az állati eredetű származékok tisztaságának és biztonságosságának értékelése a minőségi dokumentáció részét képezi, amelyet az illetékes hatóság (bejelentett szervezet) alaposan elemzett a készítmény tanúsítása során.

2. Tartalmaz-e az UTIPRO PLUS® glutént, fruktózt vagy laktózt?

Az UTIPRO PLUS® nem tartalmaz glutént, fruktózt vagy laktózt, de nem zárható ki annak a lehetősége, hogy az előállítás során a készítmény egyes összetevői nem kerülhettek érintkezésbe az említett anyagokkal.

3. Ha az E. coli egy savtermelő baktérium, akkor hogyan képes megsemmisíteni a savas környezet? Mit jelent a "savképződés"?

A "savképzés" kifejezés azt jelenti, hogy az E. coli képes glükóz lebontásával energiát nyerni. Ez a folyamat ecetsav és gáz képződésével jár, de mindez a baktériumok belsejében történik.

További információkért lásd: (1) Iuchi.

A vizelet savanyítása azt jelenti, hogy a környezet pH értéke csökken (savasodik), amelyben az E. coli előfordul. A húgyúti fertőzések során a baktériumok nitritet szabadítanak fel a vizeletben. A nitrit savasításával nitrogén-monoxid (NO) és más reaktív nitrogén-oxidok keletkeznek. Ezek számos mikroorganizmusra, mint például az E. coli, a P. aeruginosa vagy az S. saprophyticus toxikusak. A vizelet pH értékének csökkenése (savasodása) a húgyútakban levő nitrogén-oxidok mennyiségének a növekedéséhez vezetnek, ami a húgyúti fertőző betegséget (UTI) okozó kórokozók számára nem ideális környezetet teremt. A kórokozók elszaporodása ezután a húgyhólyagban megáll.

További információkért lásd: (2)Lundberg a (3)Chuang

4. Milyen típusu E. coli baktériumokat különböztethetünk meg?

Az Escherichia coli baktérium a virulens törzsek közé tartozik, amely megtalálható a bélrendszerben. Ez a kórokozó több más formában is előfordulhat, mint például patogén (EPEC), toxikus (ETEC), invazív (EIEC) stb., amelyek az emberben gyomor-bélrendszeri vagy kiterjedt gyomor-bélrendszeri betegséget okozhatnak.

További információkért lásd: (4) Moreno, (5) Leimbach és (6) Ejrnaes

5. Az UTIPRO PLUS®-ról az olvasható, hogy szinergikus hatású az antibiotikumokkal. Hogyan is van ez?

Az UTIPRO PLUS® és az antibiotikumok egy időben alkalmazva egymás hatását támogatják és erősítik.  Az antibiotikumok farmakológiai szinten küzdenek a baktériumok ellen és ezért bakteriális vagy bakteriosztatikus hatást fejtenek ki a bakteriális sejtre. A xiloglükán - zselatin úgy harcol a baktériummal, hogy a bélnyálkahártyán bevonatot képezve lassítja a patogének megtapadását, bejutását és elszaporodását a bélhámsejt gazdasejtében. Ez jelentősen csökkenti a patogén bakteriális kolónia növekedését. A készítmény elősegíti a fiziológiás kiválasztódást a végbélen keresztül, ezáltal csökkentve a baktériumok vándorlását a húgyút felé.

6. Az UTIPRO PLUS® készítmény alkalmazása a nem szövődményes húgyúti fertőzéseknél (UUTI) ajánlott. Miért nem ajánlott a komolyabbaknál?

A klinikai vizsgálatok eredményei alapján és a készítmény használati javallatának az engedélyezési eljárása során a kérelmet a gyártó az illetékes hatóságoknak benyújtotta. Az UTIPRO PLUS® hatékony az akut, nem szövődményes húgyhólyaggyulladásnál (cystitis) a fertőzés tüneteinek csökkentésére, valamint a visszatérő húgyúti rendellenességek (RUTI) megelőzésére. A súlyos húgyúti rendellenességeket sokkal súlyosabb patológiai kórkép kíséri és ezt orvosi felügyelet mellett komolyabb módszerek alkalmazásával kell kezelni.

7. Javasolhatja-e az orvos az alkalmazását a súlyos húgyúti fertőzéseknél, vagy ellenjavallt?

A készítmény használatát a kérelemben megjelölt és engedélyezett esetekben javallott használni. Azonban nem zárható ki a készítmény használata, amennyiben az orvos saját tapasztalatai és döntése alapján, mérlegelve az előny – kockázatot javasolja a beteg részére az UTIPRO PLUS®-t a súlyosabb húgyúti betegség kezelésének kiegészítéseként. Ez azonban saját felelőssége alapján történhet.

8. Hasonló helyzet áll elő a terhes nők esetében is. Mivel nincs elegendő információ az UTIPRO PLUS® alkalmazásáról ebben az esetben, ezért a súlyosabb húgyúti fertőzéseknél nem ajánlott. Terhesség alatt ellenjavallt a használata a propolisz vagy a hibiszkusz tartalom miatt?

Az UTIPRO PLUS® két komponensére nincsenek tudományos ellenjavallatok. Nincsenek ismereteink arra vonatkozóan, hogy terhes nők esetében javasolnák az ilyen tartalmú készítmények használatát.

Fontos, hogy az engedélyezett felhasználási esetekben használja a készítményt és tartsa be a betegtájékoztatóban leírtakat.

Az orvosi termékek használata általában biztonságos. A betegtájékoztatóban leírt figyelmeztetések alapján azonban nem zárható ki teljesen, hogy a készítmény bármely összetevőjével szembeni túlérzékenységi reakció alakuljon ki.

9. Az emésztőrendszer mely részein oldódik fel az UTIPRO PLUS® kapszula?

A kapszula a gyomorban oldódik fel és tartalma változatlan formában jut tovább a vékonybélen keresztül a vastagbélbe.

10. Az emésztőrendszer melyik részén kezdődik és végződik a xiloglükán / zselatin védő bevonat képződése? Képes-e a vékony- és a vastagbél teljes felületét bevonni?

A xyloglükán - zselatin kombinációja az előírt dózisban alkalmazva molekuláris szinten a teljes bélrendszer nyálkahártyáján védőbevonatot hoz létre.

11. Megváltoztatja-e ez a védőbevonat a széklet állagát ?

A készítmény használata során nem történt változás a széklet állagában.

12. Milyen vastag lesz a kialakuló védőréteg? A vékony- és vastagbél teljes felületét lefedi-e, vagy csak egy részét, amelyben az uropatogén E. coli (UPEC) található? Ha a védőbevonat befedi az egész bél felületét, hogyan alakul ki xyloglükán / zselatin kapcsolata a bélfelszínnel a bevonat kialakítása érdekében? És ha a védőbevonat nem fedi be az egész felületet, fennáll-e annak a veszélye, hogy az UPEC ezeken a védtelen helyeken megtelepszik?

Az UTIPRO PLUS® molekuláris szinten a bélfelszínen  található glikoproteinekkel (nyálkahártya a sejtfelszínen) kölcsönhatásba lép. Ez a kialakuló védőbevonat erősebb a vékonybélben, de a vastagbélben is kialakul. A xyloglükán – zselatin a glikoproteinek védő hatását erősítik mind a vékony-, mind a vastagbélben.

A védőbevonat megakadályozza, hogy az E. coli a bélsejtekhez tapadjon, és megakadályozza az elszaporodását, csökkentve az E. coli mennyiségét a bélben. A xyloglükán – zselatin védőbevonat  az egészséges bélnyálkahártyához hasonlóan meg tudja akadályozni a baktériumok megtapadását a bélben. A húgyúti baktérium E. coli törzs (UPEC) nem tud megtapadni a hámsejtek felületén, így az UTIPRO PLUS® megakadályozza az elszaporodásukat és így csökkenti annak valószínűségét, hogy az UPEC elvándoroljanak  a húgyutakba a húgyvezetéken keresztül.

13. Ha a xiloglukán bevonat lefedi az egész belet, befolyásolja-e a tápanyag, a víz vagy más gyógyszerek felszívódását a vékonybélben?

A xiloglükán hasonló cukorkomponensekből épül fel, mint a természetes bélnyálkahártya mucin rétege, ezért hasonlóan is viselkedik. Ez alapján nem változik meg a tápanyagok, a víz vagy a gyógyszerek felszívódása a belekben.

14. A termékleírás szerint a xiloglukán / zselatin ellenáll a folyadékoknak és a sóknak. Ez azt jelenti, hogy nem oldódik?

A xiloglükánnak a vízhez és a savas környezethez való rezisztenciája a molekula teljes fizikai és kémiai stabilitásának köszönhető, amely így képes változatlan formában a gyomron keresztül a bélbe jutni, ahol védő bevonatot képez.

15. Hogyan fejti ki a hatását a hibiszkusz az E. colival szemben a húgyutakban? A fimbria blokkolása proanthocyanidinekkel vagy a flavonoidok és a gossypeptin antibakteriális (baktericid vagy bakteriosztatikus) hatása alapján? Vagy a hatása vizelet savanyítása?

A hibiszkusz és a propolisz  B típusú proanthocyanidineket (PAC-ok) tartalmaznak, amelyek elsősorban a vizeletben olyan környezetet alakítanak ki, amely nem alkalmas az uropatogén E. coli törzsek (UPEC) elszaporodásához. A vizelet pH-jának csökkenése (savanyítás) a húgyhólyag nitrogén-monoxid mennyiségének növekedéséhez vezet, ami a húgyúti fertőzést okozó kórokozók számára nem ideális környezetet hoz létre az elszaporodásukhoz.

További információkért lásd: (2) Lundbert és (3) Chuang.

16. Lehetséges-e, hogy a hibiszkuszban található C-vitamin egy része a szervezetben marad, ha a szervezetnek szüksége van rá? Csak a felesleges  C-vitamin ürül ki a vizelettel ?

A hibiszkusszal a szervezetbe a C-vitamin mellett flavonoidok is kerülnek. A flavonoidok csökkentik a sejtekben az aszkorbinsav mennyiségét növelve ezáltal a mennyiségét  a plazmában. Ezért, ha az emberek a szokásos C-vitamin bevitel mellett az étrenddel beviszik a hibiszkuszt is, ez növeli az aszkorbinsav mennyiségét a plazmában. Azonban a hibiszkusz különböző szerves savakat is tartalmaz, amelyek a vizelettel ürülnek ki, ami enyhén csökkenti a vizelet pH értékét (savanyitás).

17. Gondolnunk kell-e a hibiszkusz és a propolisz antibakteriális hatására, amikor mikrobiológiai minta alapján próbáljuk beazonosítani a baktériumot?

Nincs konkrét válaszunk erre a kérdésre. Mindazonáltal az UTIPRO PLUS® minden összetevőjével in vitro mikrobiológiai vizsgálatokat végeztünk jóval magasabb dózist alkalmazva, mint amit a készítmény tartalmaz, de egyik összetevőnek sem volt antibakteriális hatása. A készítmény a baktériumok számának a növekedése ellen hat függetlenül annak a milyenségétől. A baktériumok beazonosítása és a legmegfelelőbb antibiotikumos kezelés kiválasztása a fontos. 

18. Lehet-e alkalmazni az UTIPRO PLUS®-t egyéb gyulladásos bélbetegségek kezelésére, amelyet E. coli vagy más gram-negatív baktérium okoz a vastagbélben?

Az UTIPRO PLUS®-t csak a hatóságok által engedélyezett betegségek esetén lehet alkalmazni. Ezek alapján a készítményt az akut hólyaghurut tüneteinek csökkentésére és a visszatérő húgyúti fertőzés megelőzésére lehet használni. Gyulladásos bélbetegség kezelésére használható készítmények az UTIPRO PLUS® hatásához hasonló elven működnek, de azok további specifikus összetevőket tartalmaznak.

19. Van-e UTIPRO PLUS®-nak hatása a hüvelyfalra?

Nincs, az UTIPRO PLUS®-nak nincs hatással a hüvelyfalra.

20. Hány milligrammot tartalmaz egy UTIPRO PLUS® kapszula, és miért nem szerepel ez az információ a csomagoláson?

A termék csomagolásán feltüntetett minden információ megfelel az európai intézmények előírásainak.

21. Szükséges-e az UTIPRO PLUS® kapszulát egészben lenyelni, vagy vízben feloldható és folyékony formában bevinni a szervezetbe?

Általában a készítményt egész kapszula formájában kell bevinni. Kivételes esetekben azonban a kapszula kinyitható és tartalmát kis mennyiségű folyadékkal vagy táplálékkal összekeverhető és ilyen formában is fogyasztható (8). A betegnek azonban tudatában kell lennie azzal, hogy a por organoleptikus tulajdonságai (különösen ízlése) a közvetlen fogyasztása során kellemetlenek lehetnek.

22. Miért elegendő az UTIPRO PLUS® szedése havonta csak 15 egymást követő napon keresztül a visszatérő húgyúti betegség esetén?

A javasolt dózis mennyiségét és a hatékonyságát a visszatérő húgyúti fertőzés megelőzésére vonatkozóan hosszú távú klinikai vizsgálat igazolta.

23. Az akut húgyúti fertőzés tüneteinek csökkentésére naponta 2 kapszulát kell bevenni 5 egymást követő napon keresztül. Megelőzés céljából a napi dózis 1 kapszula 15 egymást követő napon keresztül.  Miért nincs kisebb kiszerelésű készítmény, mivel akut megbetegedésnél csak 10 kapszula szükséges?

Mindkét esetben a 15 kapszulás kiszerelési egységű csomagot lehet használni. Az ismétlődő fertőzések esetében a 30 kapszulás kiszerelés használatát javaslunk, mivel a kezelés általában több mint egy hónap.

24. Hogyan kell értelmezni az UTIPRO PLUS® kettős hatását?

A kettős hatás azt jelenti, hogy a készítmény különböző helyeken fejti ki a hatását. A xyloglükán és a zselatin a hatását a bélben fejti ki, mivel a bélnyálkahártyán védőbevonatot hoz létre és megakadályozza az E. coli megtapadását, elszaporodását és a húgyútak felé történő elvándorlását. A hibiszkusz és a propolisz a húgyhólyagban fejti ki hatását, mivel a vizelet savanyításával olyan közeget hoz létre, amely a patogének elszaporodásához kedvezőtlen.

25. Hogyan kell az UTIPRO PLUS®-t használni?

Az UTIPRO PLUS®-ból a húgyúti fertőzés tüneteinek csökkentése céljából napi 2 kapszulát kell szedni 5 egymást követő napon keresztül. A betegség kiújulásának megelőzése céljából napi 1 kapszulát kell szedni 15 egymást követő napon keresztül. Ez a ciklus évente több alkalommal is megismételhető.

26. Hogyan kell az UTIPRO PLUS®-t tárolni és meddig lehet felhasználni?

A termék élettartama 3 év és nem igényel különleges tárolási feltételeket. Szobahőmérsékleten, száraz helyen tárolja. Hőforrástól távol tartandó.

27. Lehet-e az UTIPRO PLUS®-t terhesség és szoptatás alatt használni?

A terhesség alatt minden húgyúti betegség súlyos megbetegedésnek minősül és ezért ez a készítmény szedése nem ajánlott erre a célra.

28. Van-e hatása a védőbevonatnak a bélbaktériumokra?

Az UTIPRO PLUS® készítménynek, hasonlóan a fiziológiás nyálkahártya védőbevonathoz nincs semmilyen hatása a bélflórára.  

29. Adható-e az UTIPRO PLUS® a pollen allergiás betegeknek, tekintettel a termék propolisz-tartalmára?

A betegtájékoztatóban leírtak szerint figyelembe kell venni, hogy a készítmény bármely összetevője túlérzékenységi reakciót okozhat.

30. Az UTIPRO PLUS® alkalmazható-e nem bakteriális húgyúti betegség esetén is?

A készítmény hatását bakteriális cystitisre vizsgálták. Nem baktérium okozta fertőzések kezelésére gyulladáscsökkentő szerek szedése javallt.

31. Használhatják-e az UTIPRO PLUS®-t olyan betegek, akiket nasogasztrikus szondával táplálnak?

A viszkózus oldatok eltömíthetik a nazogasztrikus szondát, különösen a kis átmérőjűeket. Vizsgálatok alapján, amelyeknél oldható rosttal (növényi zselés szerrel) használták, az eldugulás 12% -os előfordulását mutatta az alacsony átmérőjű szondáknál. Ezekben az esetekben a szondát ki kellett cserélni. Az UTIPRO PLUS® xiloglukánt és zselatint tartalmaz, amelyek viszkózus tulajdonságúak és így ezek bizonyos mértékben eltömíthetik a szondát. Ezért az UTIPRO PLUS® használata előzetes vizsgálatok nélkül nem ajánlott az ilyen betegek számára. A kezelőorvos az előny – kockázat mérlegelése alapján javasolhatja a készítmény használatát ilyen betegei számára.

32. Használhatják-e az  UTIPRO PLUS®-t olyan bélbetegségben szenvedő betegek, mint a Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás vagy irritábilis bél szindróma (IBS)?

A bélbetegségben szenvedő betegek az UTIPRO PLUS®-t szedhetik, ha húgyúti betegségük is van.

33. Milyen szénhidrát konponensből áll a  xiloglükán?

A xiloglükán muco-mimetikus , mukoadhezív és pseudoplasztikus tulajdonságokkal rendelkező anyagnak tekinthető. Ezek a tulajdonságok a nem ionos, semleges, elágazó poliszacharidoknak köszönhető, amelyek cellulózszerű fővázból állnak, amelyhez oldalláncként xilóz és a xilóz-galaktóz szubsztituensek kapcsolódnak.

34. Mi a közös a xiloglükán és  az I. típusú mucin között és általában az endogén poliszacharidokkal?

Az emberi nyálka olyan fehérje-láncokból áll, amelyekhez az oligoszacharidok széles spektruma kötődik. A xyloglükán molekula fő váza glükózból áll, amelyhez oldalláncként az oligoszacharidok (xilóz és galaktoxilóz) kötődnek.

35. Az emberi szervezet fel tudja-e használni az UTIPRO PLUS®-t az újjáépítő folyamatok során?

Az UTIPRO PLUS® az akut húgyhólyaggyulladás tüneteinek csökkentésére és a visszatérő húgyúti fertőzések megelőzésére szolgál. A xyloglükánt IBD (idiopathiás bélgyulladás) modelleken próbáljuk megvizsgálni, hogy lehetséges-e a sérült nyálkahártya helyreállítása és teljesen meg tudja-e akadályozni a betegség visszatérését vagy legalább késleltetését.

36. Hogyan fejti ki a hatását a xiloglukon a patológiás bevonat-rétegen? Erősíti?

Ha a patológiás nyálkahártya bevonat réteg sérült vagy a kórokozók miatt változások következnek be a nyálkahártyában, a xiloglükán erősíteni fogja a védekező képességét. Abban az esetben, ha a patogén nyálkahártya bevonat nem sérült, a xiloglükán jelenléte megakadályozza, hogy a kórokozó érintkezzen a nyálkahártyával, ezáltal lassítja a bakteriális kolónia növekedését.

37. Az emberi szervezet képes-e xiloglükánt előállítani?

A xiloglükán, mint hemicellulóz növényi eredetű azaz az emberi szervezet nem képes előállítani.

38. Van-e metabolikus aktivitása a xiloglükánnak?

A xiloglükánnak mechanikai-fizikai hatása van és nem metabolikusan fejti ki hatását.

39. A xiloglukán változatlan formában távozik-e a szervezetből?

Igen, mivel a xiloglükán a szervezetben nem bomlik le, így a szervezetből változatlan formában ürül ki.

40. Milyen bizonyítékok győzték meg az FDA-t, hogy a xiloglükán biztonságosnak tekinthető?

Lásd: Melléklet (1. melléklet)

41. Honnan származik az UTIPRO PLUS®-ban található propolisz?

A felhasznált propolisz Európából, Dél-Amerikából és Ázsiából származik.

42. Mely növényekből származik?

A propoliszt méhek állítják elő, amikor a saját nyálukat növényporral keverik össze. Ezt követően az anyagot összekeverjük méhviasszal. A nyers propoliszt különböző technikák alkalmazásával méhészek gyűjtik be a kaptárokból.

43. Mit tartalmaz a propolisz?

A Propolis sok kémiai vegyületet tartalmaz, beleértve a fenolos-savakat és a flavonoidokat. Az elemzések igazolták, hogy a teljes tartalom  >12% -át a polifenol alkotja.

44. A gyermekek hány éves kortól használhatják az UTIPRO PLUS®-t?

A készítmény alkalmazása nem korhoz kötött, de a 14 évesnél fiatalabb betegeket azonban a készítmény használata előtt orvosnak vagy egészségügyi szakembernek kell megvizsgálnia.

45. A napi kétszer használt UTIPRO PLUS®-t lehet-e  5 napnál tovább használni?

Miután a betegség tünetei 5 nap után jelentős mértékben csökkennek, a betegnek az alábbi adagolást kell betartania:

Akut esetben napi 2 kapszula szedése 5 egymást követő napon keresztül

Megelőzésre napi 1 kapszula szedése 15  egymást követő napon keresztül.

Ha a beteg napi 2 kapszulát használ több mint 5 napon túl, a mellékhatások kockázata nem növekszik, de a hatékonysága sem növekszik tovább.

46. ​​Használható-e az UTIPRO PLUS® a Candida okozta visszatérő húgyúti betegségek esetén?

A candidiasis általában nem okoz húgyúti betegséget, de ellenkezőleg a húgyúti fertőzések kezelése antibiotikummal okozhat candidiasis megbetegedéseket.

A cukorbetegségben szenvedő betegeknél a  candidiasis-t súlyos húgyúti betegségként azonosítják  és ez esetben az UTIPRO PLUS® szedése nem javasolt. Általában azonban az UTIPRO PLUS® csökkenti az uropatogén enterobakteriumok mennyiségét, de candida betegség esetében a használata még nem igazolt.

FORRÁSOK:

1. Iuchi S1, Weiner L. Cellular and molecular physiology of Escherichia coli in the adaptation to aerobic environments J Biochem. 1996 Dec;120(6):1055-63.

2. Lundberg et al., In Vitro Evaluation of a New Treatment for Urinary Tract Infections Caused by Nitrate-Reducing Bacteria. Antimicr Agents and Chemotherapy, Dec. 2003, 3713-3718

3. Chuang, Chien-Hui; Liu, Chan-Chiung; Cheng, Yu-Kuei; Tsai, Pi-Jen,: Investigation of the effect of drinking roselle tea on the urine pH and blood pressure of long term foley-installed elderly. Journal of the Chinese Society for Horticultural Science, 2004 50(1): 117-124

4. Moreno et al., Relationship between Escherichia coli Strains Causing Acute Cystitis in Women and the Fecal E. coli Population of the Host. Journal of Clinical Microbiology, Aug. 2008, p. 2529–2534

5. Leimbach et al., E. coli as an all-rounder: the thin line between commensalism and pathogenicity. Curr Top Microbiol Immunol. 2013; 358: 3-32.

6. Ejrnaes K., Bacterial Characteristics of Importance for Recurrent Urinary Tract Infections Caused by Escherichia coli. Danish Med Bull 2011; 58 (4)

7. Park JB1, Levine M. Intracellular accumulation of ascorbic acid is inhibited by flavonoids via blocking of dehydroascorbic acid and ascorbic acid uptakes in HL-60, U937 and Jurkat cells. J Nutr. 2000 May; 130(5):1297-302.

8. http://www.cedimcat.info